Благородна кауза обедини жителите на Кюстендил

Кокетен параклис, поръчан и транспортиран от Гърция, бе монтиран до

кюстендилския стадион “Осогово”, забелязват минувачи.

Храмът е в памет на Георги Аспарухов-Гунди, на загиналия с него при катастрофата на Витиня на 30 юни 1971 год. негов съотборник и също национал Никола Котков, както и за всички известни спортисти на Кюстендил и региона – някои вече покойници.

 

Инициатори са от местния фен клуб “Левски”, идеята се реализира от година-две с решаващото съдействие на кмета на общината Петър Паунов. Самата сграда е дарение от кюстендилеца Велизар Стоилов, бивш зам.-кмет на Столична голяма община и на  съпругата му Димитрина.

26-тонният параклис “Свети Георги” вече е поставен върху площадка в парк “Чинарите” до стадион “Осогово”. Мястото беше осветено от свещеници на Гергьовден 2016г.

Храмът е направен в Солун и транспортиран оттам за половин ден – въпреки блокадите по ГККП-та. Изработването му отнело няколко месеца. Използван е бял камък, на купола има камбана и кръст. Освещаването на напълно монтирания параклис  и зографисването вътре бе осъщаствено 03.06.2017 година.

Сред гостите бяха Димитър Ларгов – капитанът на национален отбор, с Гунди и Котков в състава, една от легендите на ЦСКА Димитър Якимов, както и Димитър Каров, Сашо Костов,изпълнителният директор на ПФК “Левски” Красимир Иванов и вратарят на Левски Боян Йоргачевич.

“Този параклис е единственият в България, създаден в памет на спортисти. Той ще носи името на Свети Георги Победоносец. От 7 години правим организацията за създаване на параклиса, благодаря за съдействието на кмета на Кюстендил Петър Паунов и на Иван Андонов, председател на читалище “Братство”, признателни са от фенклуба “Гунди” в града.

„Прекрасно е да се поздравим с това светилище, в което ще може да отправяме топлите си молитви денонощно. Благодарности на семейство Стоилови, на любимия отбор, на фенклубовете”, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РАЗМЕРИ: ШИРИНА 3.50/ ДЪЛЖИНА 5.50/ВИСОЧИНА 3.80/26ТОНА

 

ВИДЕО ОТ ПАРАКЛИСА

 

ВИДЕО ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО 

 

готов параклис в Кюстендил, преносим параклис, красив параклис, параклис Гунди, параклис от Гърция, параклис Осогово