Параклис в Кюстендил

Благородна кауза обедини жителите на Кюстендил

Кокетен параклис, поръчан и транспортиран от Гърция, бе монтиран до кюстендилския стадион “Осогово”.

Храмът е в памет на Георги Аспарухов-Гунди, на загиналия с него при катастрофата на Витиня на 30 юни 1971 год. негов съотборник и също национал Никола Котков, както и за всички известни спортисти на Кюстендил и региона – някои вече покойници.

Инициатори са от местния фен клуб “Левски”, идеята се реализира от година-две с решаващото съдействие на кмета на общината Петър Паунов. Самата сграда е дарение от кюстендилеца Велизар Стоилов, бивш зам.-кмет на Столична голяма община и на  съпругата му Димитрина.

26-тонният параклис “Свети Георги” вече е поставен върху площадка в парк “Чинарите” до стадион “Осогово”. Мястото беше осветено от свещеници на Гергьовден 2016г.

Храмът е направен в Солун и транспортиран оттам за половин ден – въпреки блокадите по ГККП-та. Изработването му отнело няколко месеца. Използван е бял камък, на купола има камбана и кръст. Освещаването на напълно монтирания параклис  и зографисването вътре бе осъщаствено 03.06.2017 година.

Сред гостите бяха Димитър Ларгов – капитанът на национален отбор, с Гунди и Котков в състава, една от легендите на ЦСКА Димитър Якимов, както и Димитър Каров, Сашо Костов,изпълнителният директор на ПФК “Левски” Красимир Иванов и вратарят на Левски Боян Йоргачевич.

“Този параклис е единственият в България, създаден в памет на спортисти. Той ще носи името на Свети Георги Победоносец. От 7 години правим организацията за създаване на параклиса, благодаря за съдействието на кмета на Кюстендил Петър Паунов и на Иван Андонов, председател на читалище “Братство”, признателни са от фенклуба “Гунди” в града.

„Прекрасно е да се поздравим с това светилище, в което ще може да отправяме топлите си молитви денонощно. Благодарности на семейство Стоилови, на любимия отбор, на фенклубовете”, каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.

 

 

 

 

шир./ дължина/ височина/ тежина – 3.90м/ 5.30м/3.80м/26т.

поставен с 120т. кран

ВИДЕО ОТ ПАРАКЛИСА

ВИДЕО ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО 

 

ПАРАКЛИС село ИВАНЯНЕ/Банкя

шир./ дължина/ височина/ тежина – 3.90м/ 5.30м/3.80м/26т.

Поставен с 65 тоннен кран

Православен храм “Св. Пантелеймон” бе открит в деня на празника на Светеца. Параклисът се издига в двора на фабриката за технически камък Ston Center Group в село Иваняне, район Банкя.  Литургията бе водена от Белоградчишкия епикоп Поликарп. Десетки жители на Иваняне и Банкя присъстваха на празника.

ПАРАКЛИС кв. ВОЙНОВО гр. ГАБРОВО

шир./ дължина/ височина/ тежина – 4.30м/ 5.80м/3.80м/28т.

Поставен с 80 тоннен кран

Основен дарител е обикновенна жена от мястото.

ПАРАКЛИС ДО РУЕНСКИЯ МАНАСТИР над гр. Бобошево

шир./ дължина/ височина/ тежина – 4.20м/ 2.60м/3.90м/20т.

Поставен с 40 тоннен кран

[social_link type=”facebook_account” url=”https://www.facebook.com/profile.php?id=100006829336649″ target=”on” ]

  [totop] начало [/totop]

готов пааклис в Кюстендил, преносим параклис, красив параклис, параклис Гунди, параклис от Гърция, параклис Осогово, параклис Иваняне, параклис Стоун Център, параклис Stoun Centar, параклис Войново параклис Руенски манастир, параклис Скрино, каменен параклис, параклис над Бобошево, параклис манастир „Свети Йоан Рилски“
преносими параклиси,модели преносими параклиси,цена параклиси,размери преносими параклиси,цени преносими параклис,готови параклис,сглобяеми параклис,параклиси от гърция,производител параклис